dinsdag 14 mei 2013

Federale programma pakt jeugdwerkloosheid aan in Stellenbosch

Van 29 april tot 3 mei werd in La Foresta in Vaalbeek gepland voor een federaal subsidieprogramma voor de periode 1014-2016. Afgevaardigden uit 15 Vlaamse gemeenten kwamen er samen met afgevaardigden uit besturen uit Zuid-Amerika en Afrika. Met een 80 personen waren we er. Elke stedenband werd individueel en soms per regio, stap per stap begeleid door de VVSG in het kader van project cyclus management: er wordt een probleem geanalyseerd op vlak van oorzaken, effecten, partners die men kan beïnvloeden om het probleem aan te pakken en hoe aandacht te besteden aan inspraak. Er werd bekeken hoe het probleem op institutioneel vlak kan aangepakt worden, met aandacht voor lange termijn in plaats van kortlopende projecten uit te werken.


In samenwerking met VVSG stellen we voor om Jeugdwerkloosheid aan te pakken in 5 achtergestelde woonwijken van Stellenbosch: de stad zal ‘lokale arbeidskrachten’ als voorwaarde vooropstellen in openbare aanbestedingen voor aannemers, meer aandacht besteden aan eco-jobs, meer aandacht aan opleidingen, de oprichting van een werkzoekende databank, het promoten van studiebeurzen, het opennemen van ecotoerisme waaronder trektochten in omliggende bergen en landschap en betrekken van achtergestelde wijken binnen de toeristische dienst om een objectieve beeldvorming over de regio weer te geven.  


De constructieve ingesteldheid van de planners werd maar deels beloond door de federale ministers: de minsterraad besliste op vrijdag 3 mei om het budget van 2013 voor 2/3de vrij te geven. Door de discussie over de usurperende bevoegdheden (bevoegdheden die de federale wil doorgeven aan de gemeenschappen zonder de bijhorende middelen te voorzien) is voor de periode 2014-2016 nog helemaal geen nieuws over beschikbare budgetten. Ondanks deze onzekerheid is het voor Dilbeek een meerwaarde geweest om de huidige werking te ontrafelen en een planning uit te werken.
Voor Gerald Essau, diensthoofd milieu, sport en recreatie aan de stad Stellenbosch zat het bezoek er op. Hij werd officieel ‘uitgewuifd’ door het schepencollege. We kijken alvast uit naar de voortgang binnen het stadsbestuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten