woensdag 20 maart 2013

Aidspreventie is ook één van de thema’s waarrond gewerkt wordt. Een groot voorbeeld voor ons is het Lovelife Youthcenter in Langa. We merken dat het een uitdaging blijft om organisaties die rond éénzelfde thema werken, samen rond de tafel te krijgen. Daarom namen we de verantwoordelijke van @Heart mee naar Lovelife. Dit is een organisatie die op een aantrekkelijke manier voor jongeren werkt rond relaties, toekomstperspectieven tracht te bieden, jongeren begeleidt in het maken van keuzes en hen zelfvertrouwen bijbrengt. Aidspreventie is nog steeds ontzettend belangrijk gezien het gemiddeld aantal mensen met HIV 16% bedraagt. Dit aantal kan oplopen tot 30% in de krottenwijken.
Tijdens de lunch is het gelukt om Gerald Esau, manager milieu van de stad te strikken en hem met onze vragen rond milieubeleid te bestoken. Stellenbosch zal de komende maanden meer aandacht besteden aan groenbeleid. Meer ingrijpend voor het leven van de lokale mensen is de vervuiling van het water. De rivier is het meest vervuild door chemicaliën die gebruikt worden op de wijn- en fruitlanderijen.

Misindisi is reeds vijf jaar betrokken bij het Mooiwatercentrum. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de jeugdactiviteiten. Hiervoor heeft hij twee lokalen ter beschikking gekregen van de stad met een uitleendienst voor spelmateriaal, twee computers die gebruikt kunnen worden o.a. voor het schrijven van CV’s, een pooltafel, vergadertafel e.d. We werden ook geïntroduceerd bij de lokale vrijwilligers.

Eén van de doelstellingen van dit werkbezoek is de evaluatie van het Vlaams subsidieprogramma. Na 10 jaar vinden alle betrokken dat het tijd is om de jeugdwerking in Franschhoek over te laten aan de stad zelf. Noodzakelijk hiervoor is dat de stad meer budget voorziet. Een volgende stap is dan te kijken waar een gelijkaardige werking kan uitgebouwd worden in een andere gemeenschap in Stellenbosch. Er zijn nog veel gemeenschappen die bijna volledig geïsoleerd leven van verschillende dienstverleningen. Voor deze werking kunnen we een nieuwe subsidie aanvragen bij de Vlaamse gemeenschap.

De speechwriter van de burgemeester gaf ons wat meer inzicht in de machtsverhoudingen binnen Stellenbosch en de geschiedenis ervan. In de tijd van de apartheid werden de zwarten en de kleurlingen verbannen uit het centrum van de stad. Voor sommigen is deze blanke enclave nog steeds een strijdpunt. Zo moest de burgemeester deze week nog overleg plegen met de behoudsgezinde  Afrikanerbond over mogelijke hervormingen binnen Stellenbosch.

In Dilbeek ontvingen we de vraag van Frank Van Crombruggen, wijkinspecteur in Dilbeek, om wat uitleg te krijgen over de jeugdwerking in Stellenbosch en of hij iets vanuit de politie kon steunen voor het goede doel. We bezochten samen met zijn vriendin Ingrid de scholenwerking van Kusasa waar schrijfmateriaal voor de kinderen werd overhandigd. Verder toonden we het Mooiwatercentrum en Batho’s place. We kregen verscheidene nuttige tips van hen over het promoten van deze samenwerking.

Al een trouwe partner sinds jaren is Youth Empowerment Action. De gedreven Mini Peetersen gaf ons nog eens een overzicht van alle activiteiten die we deels vanuit Dilbeek mee ondersteunen: vakantiewerking, naschoolse opvang, huistaakbegeleiding, huisbezoeken en slachtofferhulp bij familiaal geweld. Nieuw is dat Mini nu ook verantwoordelijke is van een oud zwembad om de kinderen van achtergestelde buurten zwemles te geven. De zwemles is voor veel kinderen het hoogtepunt van de dag!

 
 



Ondertussen is Karel reeds aangekomen in België en is het einde voor ons ook in zicht… Tot binnenkort in Dilbeek!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten