dinsdag 12 maart 2013

En weg zijn we!

De koffers zijn gepakt geraakt, de partners kregen een laatste knuffel, de kinderen werden uitgewuifd… De sneeuw heeft toch wat roet in het eten gegooid: door het koude weer werd het vertrek in Zaventem uitgesteld en misten we de aansluiting in Londen. Gelukkig was er een volgende vlucht richting Kaapstad twee uur later.  Na een lange en hobbelige vlucht landen we om 9u38 in Kaapstad. Op dat moment, 22°C


Koffers en huurauto werden vlot opgehaald en dan richting Stellenbosch om het programma van de komende twee weken te bespreken met Michelle Aalbers, manager van het sociaal departement en verantwoordelijke voor de samenwerking in Stellenbosch.  
Voor zij die het graag weten, nog kort het doel van deze reis:

De samenwerking met Stellenbosch kadert in een overeenkomst met de Vlaamse gemeenschap: de zogenaamde convenant ontwikkelingssamenwerking. Dilbeek verantwoordt jaarlijks ongeveer 50.000 euro subsidies voor de jeugdwerking in Stellenbosch, de samenwerking met Arteveldehogeschool Gent, maar ook infoactiviteiten in Dilbeek zelf - ’t Zuiden Zindert Filmfestival, de Filmbus, het Vijverfestival en de Fair Trade Gemeentecampagne - worden hiermee gerealiseerd.

2013 is een overgangsjaar: het is het laatste jaar van de driejarige overeenkomst. Tijdens deze reis wordt de bestaande werking bijgestuurd en wordt gepland voor de volgende drie jaren. Met een beperkt budget realiseert Stellenbosch vakantie- en naschoolse werking, opleiding voor jeugdanimatoren, sportactiviteiten, aidspreventie en misdaadpreventie. We bekijken er ook de mogelijkheid om op vlak van tewerkstelling en opleidingen een werking te ondersteunen.
 
De grote droom die we er samen hebben is de oprichting van een indoorsporthal dat gelijktijdig ook werkt als Jongeren Advies Centrum. Eén locatie waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor zowel vrijetijdsactiviteiten als voor hulpverleningsvragen en opleidingen. De middelen voor infrastructuur worden voorzien door de Britse ngo Hope Trough Action. De middelen voor de werking in het centrum worden door Dilbeek betaald. Voor deze werd een bijkomende subsidieaanvraag ingediend bij de federale overheid. Deze aanvraag werd door de administratie goedgekeurd, maar momenteel is het wachten of de gemeentelijke samenwerkingen de federale besparingsplannen zullen doorstaan.
Op het programma staan vergaderingen met de verschillende partners waarmee Stellenbosch samenwerkt voor de uitwerking van de thema’s, een officiële ontmoeting met burgemeester en schepenen, overleg met managers van de stad, de opstart van een scholenband, het opvolgen van een kortfilm, opvolging van de stagiair sociaal werk en de begeleiding van de jeugdconsulent.
Meer nieuws volgt binnenkort!

1 opmerking:

  1. Blij dat jullie relatief vlotjes zijn aangekomen.
    Geef er daar maar een serieuze lap op!

    Grtjs,
    Helga

    BeantwoordenVerwijderen